Misiune si Valori


Urmarim dezvoltarea simtului responsabilitatii si participarii civice in randul tinerilor, formarea de atitudini si comportamente care promoveaza solidaritatea si libertatea, precum si dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor in functie de nevoile fiecaruia. Concret, sprijinim tinerii sa ajunga la cunostintele, abilitatile si atitudinile pe care si le doresc prin:

  • cluburi de tineret (antidiscriminare, film, public speaking, libertate si egalitate de gen etc),mentorat si grupuri de sprijin
  • platforma de implicare sociala
  • proiecte sociale si culturale, desfasurate independent sau in parteneriat cu alte grupuri si organizatii
  • advocacy educational


Misiunea noastra este sa oferim un cadru de sprijin pentru dezvoltarea tinerilor, in siguranta si demnitate; sa promovam respectul pentru drepturile tuturor persoanelor; sa combatem indoctrinarea de orice fel a tinerilor; sa formam coalitii de advocacy pentru a reduce inregimentarea tinerilor, si a le reda acestora dreptul la educatia pe care si-o doresc.

Credem cu tarie in solidaritate, si combatem cu tarie structurile si practicile care impun tinerilor dezvoltarea pe axe si criterii dictate politic sau economic. Credem in educatie ca proces participativ, nu normativ sau competitiv. Evaluarile standardizate si competitia acerba prin care copiii sunt obligati sa treaca de la varste din ce in ce mai mici sunt mecanisme prin care educatia formala devine din ce in ce mai mult un sistem de oprimare, bazat pe frica. Doar prin intarirea solidaritatii – intre elevi, profesori, parinti – pot fi reduse efectele negative ale acestor mecanisme.

Creativitatea este a doua valoare importanta pe care v-o propunem. Ce inseamna creativitatea pentru noi? Inseamna spontaineitate, frumusete, curiozitate, libertate. Regulile, normele, ritualurile sunt spatii de intalnire, nu de constrangere – iar intalnirea e o oportunitate de cunoastere si apropiere. Credem in frumusetea clash-ului care se intampla uneori la intalnirile acestea, si vrem sa-l ocazionam cat mai des – atat ca exercitiu de autoexplorare, cat si ca dinamica a interactiunilor dintre noi si voi, voi si ei, ei si martienii, martienii si dumnezeu. Ce inseamna asta? Inseamna ca in spatiul CARE o sa vedeti/experimentati lucruri foarte, foarte diferite intre ele, si ca n-o sa impunem niciodata alta regula decat “priveste si asculta cu atentie si respect”.

Daca vei dori sa intri in lumea noastra, in lumea ta de fapt, e o chestiune de dorinta si de responsabilitate. Intri daca vrei, si pentru ca vrei. De ce vrei e treaba ta, n-o sa te intrebam niciodata – si oricum, si daca te-am intreba si ne-ai zice, tot n-am avea cum sa pricepem pana la capat. Important e sa faci ceea ce faci pentru ca tu vrei asta, si nu pentru ca crezi ca iubita ta vrea asta, sau mama ta, sau seful/sefa etc. Vrei sa fii cumva, asuma-ti-o. Noi o sa fim fix in spatele tau, sa te sprijinim si sa te mai intrebam din cand in cand cate un “de ce” sau “esti sigur/sigura?” Cel mai bine o sa-ti dai seama cum functionam pe valoarea asta daca o sa intri in Comunitatea Care, vezi ca ai buton si pe pagina de pornire a grupului CARE.


Cele 3 valori CARE se regasesc in sloganul nostru: SUPPORT, DON’T “EDUCATE”

Nu e un slogan anti-educatie, dimpotriva. Ce ne dorim sa transmitem prin el este ca, mai importante decat rezultatele scolare sunt drepturile copiilor si tinerilor la respect, demnitate, siguranta fizica si emotionala, libertatea de a isi explora si realiza potentialul in orice directie, fara constrangeri. Vrem sa le oferim tinerilor sansa de a se dezvolta intr-un mediu sigur, cu multe posibilitati de explorare si mobilitate. Nu punem pe primul plan notele tinerilor cu care lucram decat in masura in care exista riscul de abandon sau de ne-promovare. In rest, ne punem la dispozitia celor care vor sa se educe si dezvolte responsabil si creativ, solidar cu tinerii si adultii pe care ii au alaturi in procesul acesta de devenire.